"Gerçek bir nesneyi resmetme isteği kesinlikle çocuktan gelmelidir.Eğer çocuğun anne-babadan tek onay aldığı nokta gerçekçilik olursa, sanatsal çalışmalarla geçen üç yıl bütün önemini yitirecektir. " Zerrin Kehnemuyi'nin Cocugun Gorsel Sanat Egitimi kitabinda bu konuda soyle yaziyor:
"Buyuklerin cocuk resmine bakarken takindiklari durum cocugun uzerinde cok onemli ve ciddi bir etki yapabilir. Ogretmen veya anne babalarin soyleyecekleri sozleri ozenle secmeleri gerek, aksi yonde kotu sonuclar verebilir. Cocuga yaptigi resim uzerine "Bu nedir? Ne demek istiyorsun burada?" gibi sorular sormaktan kacinmali. Ozellikle soyut bicimlere egilimi olan bir cocukta bu cok zararli sonuclar dogurabilir; onu sasirtir. Cocugu cevap veremez duruma getirir ve yaraticiligini zedeler. eger dogadan birsey yapmissa sorular onu bir oyku uydurmaya zorlamis olur. Zaten sanatina bagli konusma yapmak isteyen cocugu da hicbir zaman durduramazsiniz. Resmi, ogretmenine anlatir. Eve goturup anne babasina aciklar. Buyuklerin onu onemle dinleyip basarisini kutlamalari en dogru yol olur."
Çocuklar 1 yaşında kağıt ve kalemle tanıştırıldığında, ancak birkaç çizgi çizebilecek durumdayken, 2 yaşından itibaren ilk gerçek karalamaları yapmaya başlar.. 2-3 yaş döneminde, gördüğü şeyleri ya da çizmek istediği belli bir nesne-durumu değil, sadece o sırada içinden gelen, aslında “bedeninin istediği” şeyleri çizecektir. İlk aylarda kırık dökük kısa çizgiler, sonrasında ince motor becerileri geliştikçe karışık- iç içe geçmiş yuvarlaklar çizmeye başlarlar. Hedefi olmaksızın bir şey yaratır ve sonunda yarattığı şeye bakmaktan büyük haz alır. Temel olarak, bu önemli karalamaları görülebilir duvarlara, buzdolabının üstüne vb. asmak, resim yapmaya değil aslında sadece yaratıcı olmaya özendirecektir.
Yaratıcı becerileri ketleyen önemli bir tehdit: boya kitapları. Uzak durulmasında kesin olarak yarar var. Çocuğa neyi ne renkte ve ne şekilde boyaması “gerektiğini” gösterdiklerinden, yaratıcı sürecin oluşumunu önlemektedir.
Montessori mail grubunda
elif ve psikolog Filiz Kaya paylaşmış.
0 yorum:
Yorum Gönder
Datttlu Yorumlar