Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı



Cumartesi yine hayvan dostu doğa gezgini Durucumun günüydü. Tanıdığı ve yeni tanıştığı canlılarla dolu bir gün geçirdi. Süpriz anneanne ve teyze ziyaretiyle de çok keyiflendi. Ayşe, Günel de gelince güzel bir gün geçirdik beraber.

Darıca kuş cenneti de deniyor ama asıl adı, Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı. Dışardan belli olmuyor ama oldukça büyük, yorgunluktan tamamen gezemedik hatta. Girişte komik aynalarla başladı Durucum kıkırdamaya.



Kafeslerdeki canlılar için rahat görünen, Doğal yaşam alanlarına yakın bölümler hazırlanmış. Temiz, bakımlı görünüyorlar, belgesellerin vazgeçilmezi birçok vahşi hayvanın burnunun dibine kadar yaklaşabiliyorsunuz. Bizim için çok keyifli ama bengal kaplanı Erkan için eminim çok rahatsız edicidir. Bütün gün büyüklü küçüklü ve meraklı homo sapiensler, sizi inceleyip fotoğrafınızı çekiyorlar. Birde sirklerde gösteri amaçlı eziyet edilen (sözde eğitilen) zavallılar var ve sırtlarından para kazanılıyor, itaat etmeyip eğiticisine saldıranlar da hemen itlaf ediliyor. Bunların hiçbirine hiçkimsenin hakkı yok, beni çok üzüyor. Bu kadar bakımlı bir parkta kızımı gezdirebildiğim için, canlı hayvanları gösterebildiğim için hem seviniyorum, hem kendi adıma, yerde bezgin bezgin yatan ormanlar kralıyla gözgöze gelince utanıyorum. İşte böyle bir ikilem yaşıyorum, a dostlar.





Hayvanlara yiyecek vermemek gerekiyor ama uyarı levhalarına kimse aldırış etmiyor. Daha önce bu yüzden bir zürafa ölmüş. Birde zavallı timsah, başına atılan bir taş yüzünden ölmüş. Ne yazık ki şehir efsanesi değil, gerçek. Yine de çocukların elinde yetişkin(!)lerin verdiği bisküviler, hayvanlara uzatılıyor, onlarda çok keyifli yiyorlar. yedirilmesinde sakınca olmayan şeyler de var, meyve ve kuruyemiş. İçerde de satılıyor , bu da zaten can çekişen hayvanat bahçesi için bir gelir. Kuşlar ve maymunlar inanılmaz sevimli çekirdek yiyorlar. Gerçekten çok başarılılar. Maymunlar ellerini kafeslerden uzatıp inatla çekirdek istiyor, bir de ucunda teneke tas olan zincirler var, içine çekirdek koyunca, üstten çekiyor maymunlar, aynen, bakkala sepet sallar gibi...












Gitmeden önce Duru ya 'sana zaboomafoo nun gerçeğini göstericem' demiştim, Çıkışa yakın bir yerdebuldum lemurları ama Durucum yüzünü buruşturdu, pek benzetemedi, sanırım hayal kırıklığına uğradı.



Kafeslerin bazılarında bakım masrafını üstlenen tanıdık isimler yazıyor. Mesela bu sponsor biraz ironik olmuş :)




http://www.cocukvizyon.com/ dan alıntı;

Türkiyenin tek özel hayvanat bahçesi ve botanik parkı. 200.000 m2 içerisinde 3000 hayvan yaşıyor. 300 çeşit hayvan ve 500 çeşit botanik bitki bulunuyor. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sürüngenler, memeli hayvanlar, kuşlar, balıklar tanışmak bizleri bekliyor. Parkta görebileceğiniz sürüngeler arasında Piton Yılanı, Timsahlar ve Yeşil İguanalar bulunuyor.

Pek çok yeni kuşla tanışabilirsiniz: Beo, Buserus Rinoseros, Büyük Boynuzlu Gergedan, Cennet Turnası, Emu Deve Kuşu, Fare Şahini, Flamingo, Golilat Balıkçıl Kuşu, Gri Papağan, Kaya Kartalı, Kelaynak, Nandu Güney Amerika Deve Kuşu, Penguen ve Puhu Baykuşu. Baboon, Bengal Kaplanları, farklı çeşitlerde maymunlar, Korsak Tilkisi, Lama, Poni Atları, Sibirya Kaplanı, Vaşak, Yaban Domuzu ve Zebra da parkta yaşayan memeli hayvanlardan bazıları... Açık akvaryumlarda daha önce görmediğiniz balık türleri bulunuyor.

Parkta hem çocukları hem de büyükleri yeni keşifler bekliyor. Park şehir hayatında doğayı sadece kitaplardan, resimlerden, filmlerden tanıyan çocuklara hayvanları ve bitkileri yakından tanıma fırsatı sunuyor. Ayrıca bir de Çocuk Oyun Bahçesi var.

Her gün 9.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir.

Web: http://www.bosphoruszoo.com.tr
Web: http://www.hayvanat-bahcesi.com




Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'na İstanbuldan otobüsle ulaşılabiliyor, giriş ücreti, 15 tl.

0 yorum:

Yorum Gönder

Datttlu Yorumlar